ferieplaner for alle

Om lidt er den her. Sommerferien.

Selv om du ikke selv har ferie, så vil landet være anderledes. Flere på stranden, flere campingvogne, flere der slentrer frem for at småløbe.

De fleste synes at det bliver en velsignelse at kunne lukke døren til jobbet og slå den del af hjernen fra.
Mange har fået skabt sig et arbejde hvor det er svært helt at holde fri, fra mails m.m. Alligevel dufter det lidt af fred og rolige stunder. Hvis du overhovedet kan så hold mindst 2 ( meget gerne 3) sammenhængende uger. Uden elektronik kronisk ved hånden.

Hvad er ferie for dig?
Indbegrebet af den gode ferie? Og har du talt med dem, du måske skal holde ferien med, om hvad en god ferie er for dem?
Det er ikke en hemmelighed, at mange behandlere oplever en øget tilgang til deres konsultationer efter ferien. Hvor alle jo ellers skulle være opladet og glade. Det er de flestes drøm. At blive rolige og føle at de har overskud. At lade op…

Men sagen er, at vi oplader på meget forskellige måder. Og der er ikke nogen rigtigt måde. Det er helt individuelt, og naturligvis meget afhængigt af hvordan hverdagen ser ud.
Er der en trivialitet med den samme tur til det samme kontor (som måske bare har været at tænde computeren på spisebordet) så kan det være, at behovet er at opleve noget. Få luft og få rørt sig. Se en masse og få sanserne motioneret.

Har hverdagene været fulde af stress, fysisk belastende eller med en massen kørsel rundt i landet, kan behovet være at hvile. Lade kroppen få en pause. Nyde kolde glas på terrassen og sove middagslur.
Så – disse to scenarier kunne sagtens være mand og kvinde. Når de har pakket bilen, så kan forventningerne stritte i meget forskellige retninger.

Hvis du ikke har talt med den eller dem du skal holde ferie med, så kan det være meget godt at få lavet en forventningsafstemning. Få tjekket, ikke mindst med dig selv, hvilke kriterier der skal opfyldes hvis det skal blive en god ferie for dig.

Er der små børn kan ønsket være, at vågne af sig selv en dag og vide, at de først kom hjem over middag. Eller efter et døgn.
Er du afsted med en veninde, kan det være at finde et sted hvor der er spa og wellness.
Er du mand og har arbejdet fysisk hårdt, kan det være dage uden program og uforstyrret tid til Tour de France.

Tænk lige nu – hvad er dit største ønske?
Og er det realistisk?

Grunden til ekstra mange skal i parterapi efter en ferie er bla, at nu havde man endelig tid sammen, og så blev det slet ikke det man drømte om.
Hvis hun har glædet sig til lange gåture og tilhørende snakke og han har set frem til alene tid med sin fiskestang, så er der lagt op til frustration. Fra begge sider.

Hvis hun har en drøm om, at når de nu er i sommerhus /ferielejlighed så vil han af sig selv tilbyde at lave mad, hjælpe til i køkkenet… og han nyder at spille kroket i haven med børnene så er måltidet måske ikke så hyggeligt som forventet.

Hvis en ferie skal lykkes, med forskellige behov og ønsker, så skal de siges højt.
Og så skal man huske, at det ikke er sort eller hvidt. Hvis et udtalt ønske er at cykel 80 km om dagen, så kan den gradbøjes til 50 km – på det tidspunkt der passer ind. Eller 80 km –  men ikke hver dag.

Det er ikke noget I skal skændes om. I er flere voksne, der har forskellige behov. Hvordan kan flest mulige behov opfyldes? Så alle bliver tilgodeset. Grib det an som var det en arbejdssituation. Der slår man (som regel) ikke knyttede næver i bordet, græder eller går. Der lytter man til den anden har talt færdig og finder en løsning.

Er du kvinde og bruger mange ord, så aftal med din partner, at dette skal I nå til enighed om på f.eks. 30 min. Sæt et ur! Hvis han tror at du skal holde enetale og hive de sidste 8 ferie frem hvor han spillede for meget golf, så for meget tv, passede for få børn, så får I ikke en ærlig snak. Så kommer I til at sidde og høre hinandens forsvarstaler. Tal om det der er aktuelt nu.

Ferie aftaler skal laves for at få gode ferier. De opstår nemlig ikke af sig selv.

Gode ferier kommer, hvis I glæder jer. Hjælpes ad. Og har gode ideer til hvordan man lykkes på en familieferie. Forvent ikke at alle har lige meget initiativ og planlægningstrang. Men sig det højt og aftal hvem der gør hvad.

Og… små børn skal ikke bestemme en hel dag, hvad resten af familien skal. Alle skal tilgodeses. Men graden af indflydelse skal sættes efter alder.

Opgiv ikke. I vil kunne mærke når der er et kompromis som alle er tilfredse med.
Kan det ikke findes på de 30 min, så må I aftale hvornår i snakker videre. Så ferien bliver noget i alle glæder jer til!

Relaterede opslag

ferieplaner for alle

Om lidt er den her. Sommerferien. Selv om du ikke selv har ferie, så vil landet være anderledes. Flere på stranden, flere campingvogne, flere der

Læs mere

Tør du have tid alene?

Det er ikke kun særligt sensitive og introverte (indadvendte og stille) mennesker der har brug for tid alene. Tid til eftertænksomhed og hvile er oprindeligt

Læs mere

De svære dage

Jeg ved det er svært at tro, at der er andre der har svære dage. For vi viser det ikke. Det er er ikke mange # for uvenner, broken heart, fyret, ked af det….

Læs mere