Den ægte vare

Inden længe vil butikkerne bugne med søde fristelser. Der hører julen til. Eller som ligner noget, der hørte julen til. Vi må sande, at vores forbrug af fødevarer der ikke består af rene råvarer, er eksploderet. Mange varer består mere af tilsætningsstoffer end af mel, æg, smør og andre varer, man direkte kan se kommer fra naturen.

Jul har, så længe den har eksisteret, været en fest. En højtid. En stund, hvor man i mørket skulle nyde det bedste man kunne skaffe. Derfor blev fedesvinet slagtet inden højtiden. Så man kunne få fersk kød. (som var så langt fra det salte, røgede og halvfordærvede man fik til hverdag)

Indtil for ca 80 år siden, eller ind til krigsårene, bagte man med smør. Med sukker, som helt op til 1800 tallet var noget man kun havde til fint brug. Men til jul skulle der ikke mangle noget.

I nogle hjem fik man eksotiske frugter. Appelsiner som hørte årstiden til. Orange, saftige, strålende og så anderledes fra, hvad man ellers selv havde i kålgården. Tænk, at smage en appelsin første gang. Det må have været et minde der satte sig fast. 

Tiden går – krige kommer. Der skal sparres. Nødrationer. Hverdagens luksus som kaffe, te, sukker og smør kunne man ikke længere bare købe. Det blev margarines tidsalder. Fra 1940 gik det stejlt ned ad bakke. Der gik sport i at lave mad så billigt som muligt og med så meget erstatning, for de mangler der nu var. 

Og det er som om vi tror, at vi stadig lever i krigsår.
Vi har det med at hamstre.

Vi der lever i ekstrem overflod vælger alligevel ofte kvantitet frem for kvalitet. Altså den store pakke, men en masse tilsætningsstoffer, frem for den mindre, der består af gode råvarer.

Bare så alle er helt med. Vaniljekranse er ikke superlette at bage. Mange af os køber dem. Og der kan du så få en stor pakke – hvor hovedbestanddelen er mel, palmeolie, sukkerstoffer og aromaer.
Den lille pakke ægte vaniljekranse vil sandsynligvis koste det dobbelte. Men indeholde mel, sukker, smør, æg og vanilje. Ganske som hvis du selv skulle bage dem.

Så hvad mon det er vi tror vi får?

Mere lykke, fordi vi kan spise 5 småkager frem for 2?
Mere rigdom fordi pakken er stører? Kun du kan svare. Men overvej det. 

Jeg har stor forståelse, for små penge der skal række langt. Men der er ingen, der for alvor bliver sådan rigtigt glade, fordi vi får lov at proppe os. Vi bliver glade når der er nok (smag) til vores sanser bliver stimuleret. Og det er noget andet!

Man kunne jo lege med tanken om, at holde en jul hvor der var kælet for smag, oplevelse og nydelse. Frem for versionen med vi køber for alt hvad vi har og spiser til vi segner.

Du bestemmer.

Relaterede opslag

ferieplaner for alle

Om lidt er den her. Sommerferien. Selv om du ikke selv har ferie, så vil landet være anderledes. Flere på stranden, flere campingvogne, flere der

Læs mere

Tør du have tid alene?

Det er ikke kun særligt sensitive og introverte (indadvendte og stille) mennesker der har brug for tid alene. Tid til eftertænksomhed og hvile er oprindeligt

Læs mere

De svære dage

Jeg ved det er svært at tro, at der er andre der har svære dage. For vi viser det ikke. Det er er ikke mange # for uvenner, broken heart, fyret, ked af det….

Læs mere